Skip to content

TEMA: Köpa tält – 5 tips vid köp av campingtält

När man ska köpa sig ett tält är det mycket att tänka på. Här har vi försökt samla några tips när du köper ett tält primärt för att tälta på camping.

1. Köp inte för litet tält

Om du har plats för ett lite större tält bör du absolut köpa det. De flesta tälttillverkare räknar med 60cm per person ibland 70cm. Det gör att om ni är fyra personer och väljer ett tält för 4 personer kommer ni inte rymma någonting mer än era liggunderlag/luftmadrasser/tältsängar. Tänk på att man gärna vill kunna stuva undan en del packning i sovutrymmet så försök tänka att alltid välja ett snäpp större tält.

2. Tält utifrån tältplats

Om ni främst ska tälta på tältängar kan det vara bra att tänka på att man inte alltid får ha med bilen till själva platsen. Det gör att det kan vara bra att tänka på att ha en vagn eller liknande att dra tältet och packningen i. 

Om ni däremot ska tälta på vanlig campingplats exempelvis med el. Tänk då på att ditt tält inklusive spända linor ska rymmas inom platsen. Så om du köper väldigt stort tält kan ni behöva boka extra stor plats. 

3. Pinnar eller luft?

Har du pengar och plats i bilen är lufttält att föredra. De är dyrare, tyngre, större förpackning nedpackad MEN du slipper pinnar. Pumpa bara upp till rätt tryck och spänn linorna. Däremot är de som sagt dyrare och är ni flera vuxna som tältar så är tältpinnar inga problem, man blir snabbare för varje gång. En annan fördel med lufttälten är att boendeytan i tälten oftast blir större då du får mindre lutning på sidorna samt högre takhöjd.

4. Mörkläggande sovrum

Det finns ingen anledning nuförtiden att köpa tält utan mörkläggande sovrum. Alla tillverkare har dessa (finns kanske något undantag), däremot är vissa bättre och andra sämre. Oavsett vilken du väljer kommer det inte bli helt svart, speciellt inte om du behöver ha ventilation öppet, men däremot så mycket behagligare att sova i.

De som anses bäst på mörkläggande sovrum är Quechua (Decathlons tält) och Coleman. Quechua har något som kallas fresh and black, det gör att det är en reflekterande yta på tältet som gör att det håller sig betydligt svalare varma dagar.

5. Tältgolvet

Beroende på vart ni ska tälta kan man behöva tänka på om man behöver att golvet är helt fastsytt i tältduken. Detta gör att man minimerar mängden insekter och dylikt som kan komma in i tältet. Tänk på att se till att det finns ingångar för el om ni ska tälta med el och väljer ett tält med helt fastsytt golv så ni slipper dra in elsladden i tältöppningarna.

Lycka till med att välja rätt tält, det finns en bra facebookgrupp där du kan köpa och sälja begagnade tält som heter Tält säljes 

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *