Skip to content

Tälta i minusgrader

Oavsett om du ska tälta sent på hösten eller mitt i vintern finns det några saker att tänka på för att slippa frysa i tältet när det är minusgrader. Här listar vi några tips som vi snappat upp genom åren.

Oavsett om du ska tälta sent på hösten eller mitt i vintern finns det några saker att tänka på för att slippa frysa i tältet. Här listar vi några tips som vi snappat upp genom åren. Kommentera gärna med dina tips på hur du håller dig varm i tältet.

 

1. Isolera underifrån

Har du hört talas om R-värde? om inte så är det hög tid att hålla koll på detta om du ska sova utomhus när det är minusgrader. R-värde på liggunderlag visar hur bra det isolerar mot markkylan. Se till att välja ett liggunderlag som klarar de temperaturer du ska tälta i. På vintern bör du åtminstone ha R-värde 5 och högre, gärna över 7 för att slippa frysa. Tänk på att du kan använda två liggunderlag för att få högre R-värde så slipper du köpa ett nytt dyrt utan kan komplettera med ett lite billigare om du har plats i packningen. Luftmadrass är inte att rekommendera i minusgrader, däremot finns det uppblåsbara liggunderlag som är välisolerade med bra R-värde.

2. Extra värme i sovsäcken

För att få en extra boost av värme så kan du fylla en petflaska med varmvatten som du tagit med i termos eller värmt på plats. Ett annat sätt att se till att du får extra värme är att röra på sig just innan läggdags. Sovsäcken är till för att isolera och hålla inne värmen så se till att du är varm innan du lägger dig.

3. Värmefläkt eller tältkamin

Om du tältar med el så är det väldigt populärt att använda värmefläkt. Du behöver ändå vettig utrustning i övrigt när det är minusgrader men det kommer vara betydligt mindre kallt.

Har du lyxen av att ha ett tält där du kan ha en tältkamin så är det bara att gratulera. Då kommer du kunna ha det riktigt varmt och gott i tältet.

4. Bra kläder!

Sov inte i för mycket kläder och de kläder du använder ska andas. Ull är din bästa vän en kall natt. Ullmössa, Ullstrumpor och Ullunderställ är ett måste. Använder du bomullskläder så kommer de ej leda bort fukten från kroppen och du kommer frysa.

5. Varm sovsäck

Den här punkten är nog den mest självklara. Men glöm inte att kolla att din sovsäck klarar den temperatur du ska tälta i. Alla sovsäckar har information om vilken komforttemperatur som dom funkar i, tänk på att det är olika temperaturer för kvinnor och män. Ha gärna en hel del grader tillgodo så du slipper frysa. 

Ja det va några tips, dela gärna med dig av dina erfarenheter om hur du håller värmen i kylan.

 

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *