Skip to content

Tältplatser

Att hitta ett ställe att slå upp sitt tält kan vara en komplex fråga beroende på vilka krav man har på tältplatsen. Om du gillar att fritälta i naturen behöver du framförallt ha koll på allemansrätten samt regler i olika naturreservat.

På den här sidan är tanken att samla tips kring hur man hittar en bra tältplats men även en karta med tips på campingplatser som är bra för oss som tältar. Sidan är just nu under uppbyggnad, skicka gärna ett meddelande till hej@taltsemester.se om du har tips på vad vi kan ta med på sidan.

Campingkarta

Fricampa

Skräpa inte ner

Oavsett vart du tältar se till att plocka ihop allt skräp och lämna platsen i det skick du fann den. Ta med soppåsar!

 

Allemansrätten när man tältar

Vår fantastiska allemansrätt tillåter att man tältar enstaka dygn i naturen. Håll dig borta från betesmark, jordbruksmark eftersom det är viktigt att inte orsaka några markskador. En annan viktig regel är att du inte får tälta nära bostadshus, tänk att där du tältar inte ska vara synligt från något hus.
 

Regler i naturreservat och nationalparker

I naturreserverat och nationalparker brukar det finnas platser där tältning är tillåten. Information finns oftast på de olika hemsidorna för områdena eller vid mindre områden kan informationen finnas uppsatt på anslagstavlor.
 
Om du inte hittar informationen kan du kontakta kommunen eller länsstyrelsen för att få veta om du kan tälta i området.
 

Tälta i friluftsområden

I vissa kommuner kan det vara förbjudet att tälta i friluftsområden och liknande. Information om det finns i de lokala föreskrifterna. Kolla alltid det i den kommun du väljer att tälta.
 
 
Läs mer om att tälta i naturen på naturvårdsverkets hemsida